Przejdź do treści głównej
Lewy panel

Wersja do druku

Powstała książka kucharska dla osób z niepełnosprawnością intelektualną

22.02.2017
Autor: inf. pras.
uczestnicy warsztatów kucharskich

Czytelna, przejrzysta i do samodzielnego wykonania przez osoby z niepełnosprawnością intelektualną – taka jest książka kucharska dietetyczki z cukrzycą Ewy Dygaszewicz, która powstała po półrocznych warsztatach kulinarnych ze zdrowego żywienia dla osób z różnymi niepełnosprawnościami.

Uczestnikami szkolenia byli diabetycy (członkowie Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków), osoby ze stwardnieniem rozsianym (członkowie Polskiego Towarzystwa Stwardnienia Rozsianego) oraz osoby z niepełnosprawnościami intelektualnymi i dysfunkcjami poznawczymi (podopieczni Fundacji ADAPA).

- Ta grupa osób, z powodu zmniejszonej aktywności fizycznej lub słabej oceny własnych potrzeb ma często zaburzony metabolizm, a więc problemy z nadwagą lub niedożywieniem – mówi Ewa Dygaszewicz. – Niewłaściwa dieta prowadzi niejednokrotnie do wtórnej niepełnosprawności. Ograniczone są również często możliwości samodzielnego przygotowania posiłków.

uczestnicy warsztatów kucharskich

Klarowna szata graficzna

Dzięki tego typu warsztatom osoby z niepełnosprawnością miały okazję poznać zasady zdrowego odżywiania i nauczyć się w praktyce tworzyć dostosowane do swojej diety potrawy. Oprócz tego, efektem szkoleń jest także książka kucharska, zawierająca przepisy omawiane na warsztatach.

- Ta pozycja została rozdana uczestnikom projektu. Proste przepisy opracowałam w sposób schematyczny i obrazkowy – powiedziała autorka książki. – Taka forma graficzna daje możliwość utrwalenia prawidłowych nawyków żywieniowych i pokazuje jak na co dzień przyrządzać zdrowe potrawy. Pomaga również rodzinom i opiekunom osób z niepełnosprawnościami w ich żywieniu oraz podnosi świadomość istotnej roli jaką stanowi zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia.

Projekt „Edukacja żywieniowa osób niepełnosprawnych” finansowany był ze środków PFRON będących w dyspozycji Urzędu Miasta Gdynia.


Ewa Dygaszewicz - dietetyk, edukatorka diabetologiczna, prezes Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków Koła Miejskiego w Gdyni oraz wiceprzewodnicząca Społecznej Powiatowej Rady do Spraw Osób Niepełnosprawnych w Gdyni. Choruje na cukrzycę typu 1 od 20 lat.

Dodaj komentarz

Uwaga, komentarz pojawi się na liście dopiero po uzyskaniu akceptacji moderatora | regulamin

Komentarze

Prawy panel

Wspierają nas