Niepełnosprawni przygotowują posiłki dla uczniów żorskich szkół
We wtorek sałatka warzywna, w czwartek owocowa - to nowe menu uczniów żorskich szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Smaczne i zdrowe posiłki przygotowują osoby niepełnosprawne, pracujące na co dzień w Zakładzie Aktywności Zawodowej, mieszczącym się w budynku byłej bażanciarni w Rogoźnej.
Akcja zdrowego odżywiania w żorskich szkołach trawa od początku października i robi furorę. - Do tej pory rozwieźliśmy już ponad 1400 sałatek. Na każdy dzień wychodzi około 350 sztuk. Każda porcja liczy 250 gram i kosztuje 2 złote - mówi Alan Klinger, kierownik działu gastronomicznego z ZAZ-u.
Z tej propozycji skorzysta na pewno Marta Krawczyk uczennica trzeciej klasy I Liceum Ogólnokształcącego im. Karola Miarki w Śródmieściu. - Sałatki to zdecydowanie lepsze jedzenie niż popularne fast-foody. Teraz jestem w klasie maturalnej, więc mam dużo godzin zajęć.
Komentarze
brak komentarzy
Polecamy
Co nowego
- Ostatni moment na wybór Sportowca Roku w #Guttmanny2024
- „Chciałbym, żeby pamięć o Piotrze Pawłowskim trwała i żeby był pamiętany jako bohater”. Prezydent wręczył nagrodę Wojciechowi Kowalczykowi
- Jak można zdobyć „Integrację”?
- Poza etykietkami... Odkrywanie wspólnej ludzkiej godności
- Toast na 30-lecie
Dodaj komentarz