Niepełnosprawni przygotowują posiłki dla uczniów żorskich szkół
We wtorek sałatka warzywna, w czwartek owocowa - to nowe menu uczniów żorskich szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Smaczne i zdrowe posiłki przygotowują osoby niepełnosprawne, pracujące na co dzień w Zakładzie Aktywności Zawodowej, mieszczącym się w budynku byłej bażanciarni w Rogoźnej.
Akcja zdrowego odżywiania w żorskich szkołach trawa od początku października i robi furorę. - Do tej pory rozwieźliśmy już ponad 1400 sałatek. Na każdy dzień wychodzi około 350 sztuk. Każda porcja liczy 250 gram i kosztuje 2 złote - mówi Alan Klinger, kierownik działu gastronomicznego z ZAZ-u.
Z tej propozycji skorzysta na pewno Marta Krawczyk uczennica trzeciej klasy I Liceum Ogólnokształcącego im. Karola Miarki w Śródmieściu. - Sałatki to zdecydowanie lepsze jedzenie niż popularne fast-foody. Teraz jestem w klasie maturalnej, więc mam dużo godzin zajęć.
Komentarze
brak komentarzy
Polecamy
Co nowego
- Protest przeciwko absurdom polskiego orzecznictwa
- Korzystne zmiany w systemie orzekania o niepełnosprawności coraz bliżej
- Światowy Dzień Walki z Depresją: Jak dorosły może pomóc dziecku w kryzysie?
- Edukacja bez barier - Badaniu dotyczące wyzwań edukacyjnych stojących przed młodymi osobami z niepełnosprawnością wzrokową
- Klątwa Titonosa
Dodaj komentarz