Powstał poradnik kulinarny dla dzieci chorych na raka
Odpowiednia dieta stanowi bardzo ważny element terapii onkologicznej - dobrze żywiony pacjent może szybciej odzyskać zdrowie. Aby ułatwić rodzicom dzieci z chorobami nowotworowymi przygotowywanie posiłków, Fundacja Iskierka wydała właśnie poradnik kulinarny „JedzONKO”.
Ta nietypowa książka kucharska zawiera przepisy na pełnowartościowe, ciekawe, a przy tym proste posiłki, które można szybko przygotować w szpitalnej kuchni. Znalazły się tam też porady oraz zalecenia dietetyczne do stosowania podczas leczenia onkologicznego. Poradnik dopełniają kolorowe zdjęcia i pełne humoru obrazki.
Delikatne dla żołądka
Premiera książki połączona z warsztatami kulinarnymi odbyła się we wtorek, 28 marca, na Oddziale Hematologii i Onkologii Dziecięcej w Szpitalu Klinicznym nr 1 w Zabrzu. Dzieci z apetytem jadły zdrowe dania, mimo że niektórzy mali pacjenci musieli przerywać degustację, by otrzymać kolejną dawkę leków.
Zdaniem lekarki Renaty Tomaszewskiej z zabrzańskiego szpitala, dieta w leczeniu onkologicznym jest szczególnie ważna.
- Dieta stanowi bardzo ważny element leczenia, ponieważ pacjent dobrze odżywiony będzie lepiej się leczył i miał mniej powikłań – powiedziała. – Dlatego musimy starać się, żeby jedzenie sprawiało dziecku przyjemność, równocześnie pamiętając o dostosowaniu potraw do stanu zdrowia pacjenta i różnych ograniczeniach.
Te ograniczenia wynikają z poszczególnych etapów leczenia, w których np. niewskazane jest jedzenie cytrusów. Dzieci w trakcie leczenia mają też różnego rodzaju zaburzenia apetytu – albo nie chcą w ogóle jeść, albo w efekcie zażywania sterydów apetyt mają ogromny.
Dlatego – dodała lekarka – rodzice często mają problem, jak przygotowywać posiłki dla dzieci, które w pełni pokrywałyby zapotrzebowanie kaloryczne, były pełnowartościowe, a jednocześnie lekkostrawne, delikatne dla żołądka i wątroby, niezłożone z niewskazanych w trakcie terapii produktów, a także możliwe do przygotowania w szpitalnych warunkach.
Łatwe i szybkie dania
Pomocą w tej sytuacji jest wydany właśnie poradnik kulinarny „JedzONKO”, który powstał z inicjatywy rodziców – pomysł na książkę podsunęła autorce poradnika jedna z mam, która zasugerowała, że zestawienie tych informacji byłoby dla rodziców dużym ułatwieniem. Książka jest także pokłosiem warsztatów kulinarnych „Zdrowe JedzONKO”, prowadzonych w zabrzańskim szpitalu.
Przygotowaniem poradnika zajęła się Katarzyna Stankow – doradca żywieniowy oraz mama dziewczynki, która przeszła chorobę nowotworową. Autorka zebrała tam przepisy i praktyczne porady na czas podczas długotrwałej terapii onkologicznej.
Stankow podkreśliła, że wszystkie propozycje są łatwe i szybkie oraz dostosowane do możliwości gotowania w szpitalnej kuchni, bo np. nie wymagają specjalnych sprzętów.
- Przepisy są tak proste, że nawet kilkulatek bez problemu sobie z nimi poradzi, oczywiście z niewielką pomocą rodziców – podkreśliła autorka.
Przypomniała ponadto, że obok stosowania powszechnych zasad zdrowego żywienia w przypadku pacjentów z chorobami nowotworowymi należy m.in. zrezygnować z fast foodów, potraw smażonych, ograniczyć cukier, a jednocześnie wprowadzić warzywa gotowane na parze, duszone, potrawy pieczone.
- Gorąco jednak apeluję, by rodzice zawsze, gdy nie są czegoś pewni, konsultowali potrawy dla swych dzieci z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem szpitalnym – zastrzegła autorka.
Katarzyna Stankow wskazała, że zdrowie odżywienie nie oznacza drastycznej zmiany.
- To nie musi być rewolucja, małymi kroczkami starajmy się zmieniać zasady żywieniowe dziecka, ale też całej rodziny – zachęcała.
Pomoc rodzicom
We wtorek 28 marca w Zabrzu odbyła się premiera książki połączona z warsztatami. Mali pacjenci wraz ze swoimi mamami oraz prowadzącymi, przygotowali zdrowy posiłek – zupę bananową i makaron z pesto, a do tego napój – wodę smakową z dodatkiem owoców i ziół.
Po warsztatach pani Alina, mama 14-letniego Gabriela, zapewniła, że na pewno będzie korzystać z książki.
- Wiadomo, że przy chemioterapii trzeba gotować rzeczy lekkostrawne, delikatne dla żołądka i wątroby, a te przepisy są zdrowie i bardzo ciekawe. Gabryś powiedział, że sycą, a to też jest ważne – dodała pani Alina.
Również pani Patrycja, mama 7-letniego Dominika, przyznała, że książka jest dużym ułatwieniem dla rodziców.
- Problemem jest, że czasem ciężko zastąpić dzieciom to, co chciałyby zjeść, bo np. dziecko mówi, że ma ochotę na kotlecik, a my nie możemy zrobić takiego kotleta z prawdziwego zdarzenia, na oleju, w bułce tartej, jajku, tylko musimy kombinować i to jest bardzo ciężkie. Ja całą wiedzę zebrałam od innych mam, z którymi dzielimy się doświadczeniem, a dzisiaj dowiedziałam się naprawdę fajnych wskazówek – powiedziała pani Patrycja.
Jej syn Dominik był bardzo zadowolony z warsztatów, najbardziej smakowała mu zupa.
Jeden z przepisów
A jak zrobić taką słodką, bananową zupę? Wystarczy podgrzać mleko, dodać rozgniecionego banana, ziarenka wanilii, szczyptę soli, cukru i gałki muszkatołowej. Następnie można wszystko zmiksować blenderem, a na końcu udekorować żurawiną i płatkami migdałowymi. Gotowe w kilka minut.
Poradnik kulinarny „JedzONKO” wydała śląska Fundacja Iskierka, która od 10 lat wspiera dzieci z chorobami nowotworowymi i ich rodziny. Publikacja jest także efektem ogólnopolskiej akcji „Słońce dla Iskierki”.
Poradniki zostaną przekazane do oddziałów onkologii dziecięcej w kraju. Całkowity dochód z ich sprzedaży zostanie przeznaczony na rzecz dzieci z chorobą nowotworową.
Komentarze
brak komentarzy
Polecamy
Co nowego
- Dorabiasz do świadczenia z ZUS-u? Dowiedz się jak zrobić to bezpiecznie
- Immunoterapie wysokiej skuteczności od początku choroby – czy to już obowiązujący standard postępowania w SM?
- Nowa przestrzeń w DPS-ie „Kombatant”
- Instytut Głuchoniemych z umową na modernizację
- Mattel® dostosowuje swoje kultowe gry do potrzeb osób nierozróżniających kolorów!
Dodaj komentarz