Każdy kęs musi mieć sens!
Publicznie mówi się o nich poetycko-kulinarnie: "puszyści". Każdy z nich niejeden raz usłyszał, że jest: szafą, grubasem, prosiakiem. Postrzegani są jako ludzie weseli, otwarci, ale też słabi i leniwi. Wielu deklaruje wobec nich niechęć i odrazę. Chorzy na otyłość rzadko traktowani są jak chorzy.
Kilogramy obywateli więcej
Wciągu ostatnich 10 lat liczba osób chorych na otyłość
wzrosła na świecie z ok. 200 mln do prawie 300 mln! W USA,
Finlandii czy Wielkiej Brytanii nadmierną masę ciała ma co trzeci
obywatel. Szacuje się, że nadwagę lub otyłość ma połowa
Polaków!
Wbrew pozorom, otyłość nie dotyczy jedynie mieszkańców państw wysoko rozwiniętych opanowanych przez fast foody i wszelkiego rodzaju żywność przetworzoną. Otyłość pojawia się coraz częściej w tych miejscach, gdzie dotąd problemem był brak jedzenia, np. w RPA, liczba osób z nadwagą sięga już 20 proc.! Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała otyłość za globalną epidemię XXI wieku.
Skąd ten tłuszcz?
Według definicji, otyłość (z łac. obesitas) to patologiczne
nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego
fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, co może
doprowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Prościej –
otyłość powstaje wówczas, gdy dostarczamy organizmowi więcej
energii (w postaci pokarmów) niż jej rzeczywiście potrzebuje do
prawidłowego funkcjonowania. Tłuszcz, który zbiera się we
wszystkich partiach ciała, to właśnie ta "energia", która nie
znalazła swojego ujścia. Dlatego na otyłość nie można zachorować
nagle. Jest ona końcowym efektem nieleczonej skutecznie
nadwagi.
Bariatria, czyli gałąź medycyny zajmująca się otyłością wskazuje na kilka przyczyn powstawania tej choroby. Na pewno jest ona w jakiś sposób uwarunkowana genetycznie, bo skłonność do tycia dotyczy często całych rodzin.
Z wywiadów lekarskich wynika, że podobny problem miało przynajmniej jedno z rodziców. Może chodzi o wadliwe działanie genów odpowiedzialnych za przyjmowanie pokarmów i "wydzielanie" energii (szczegółowy mechanizm powstawania tego typu otyłości jest nadal nieznany).
Winowajcami mogą być też czynniki fizjologiczne. Otyłość jest często wynikiem innych chorób, np. niedoczynności tarczycy, występuje też przy innych schorzeniach, np. przy zespole Cushinga czy zespole Downa; albo jest efektem nieprawidłowego działania podwzgórza, gdzie znajduje się ośrodek sytości odpowiadający za regulację procesu powstawania apetytu. W takich przypadkach mówimy o tzw. otyłości wtórnej. Odrębnymi postaciami są otyłości: polekowa jako następstwo leczenia np. glikortykosteroidami, estrogenami i progesteronem, środkami uspokajającymi w depresji czy po prze-dawkowaniu insuliny w cukrzycy; oraz podwzgórzowa – wywołana urazem, guzem, tętniakiem lub stanem zapalnym podwzgórza.
Otyłość traktowana jest też jako rodzaj uzależnienia (patrz np. www.anonimowizarlocy.org). Chory szuka ucieczki od kłopotów w pracy, niepowodzeń w związkach, smutku, żalu, samotności, a pocieszenie znajduje nie w narkotykach lub alkoholu, ale w jedzeniu. Z czasem traci kontrolę nad ilością pokarmów, a samo poczucie sytości przynosi mu złudną ulgę.
Największym jednak "sprzymierzeńcem" gromadzenia się zbędnych kilogramów pozostaje nieprawidłowy styl życia – dieta "przeładowana" węglowodanami i tłuszczami, mała aktywność fizyczna, która sprzyja przyjmowaniu większej ilości pożywienia (np. chrupanie chipsów przed telewizorem), alkohol dostarczający "pustych" kalorii i papierosy, które na początku obniżają apetyt, ale gdy się je odstawi – zwiększają. Ważną rolę w tyciu odgrywa kultura żywienia i nawyki danej społeczności: czas, atmosfera jedzenia, sposób przygotowywania posiłków, ich składniki i proporcje – osoby spożywające 2 posiłki dziennie wykazują większe skłonności do tycia niż osoby jedzące 5 posiłków w równych odstępach i mniejszej wartości kalorycznej. Rzadko można spotkać otyłego Chińczyka czy Japończyka, bo ich dieta opiera się głównie na warzywach i ryżu. Gdy otyłość powstaje z przyczyn środowiskowych, nazywana jest pierwotną.
Ja gruszka – ty jabłko |
Groźne kilogramy
Przez wiele lat, nawet w środowisku medycznym, nadwaga i otyłość
były bagatelizowane albo traktowane jedynie jako problem natury
estetycznej. Często zdarzało się, że pacjenci zaniepokojeni
nadmiernym tyciem i związanymi z nim problemami zdrowotnymi
otrzymywali od lekarzy tylko jedną radę – mniej jeść. Dopiero w
latach 90. XX w., gdy z całego świata zaczęto zbierać coraz
bardziej niepokojące statystyki dotyczące rozległości zjawiska,
otyłość "uhonorowano" wpisaniem na listę chorób i nadaniem jej
numeru statystycznego.
Otyłość jest jedną z najgroźniejszych chorób ogólnoustrojowych, bo wpływa negatywnie na działanie wszystkich układów i narządów. Przy otyłości zwiększa się ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, hiperlipidemii (podwyższony poziom cholesterolu lub trójglicerydów we krwi), udaru mózgu, chorób układu naczyniowo-sercowego (np. niewydolności serca, zawału, choroby wieńcowej), kamicy pęcherzyka żółciowego, żylaków kończyn dolnych, bezdechów nocnych oraz nowotworów (zwłaszcza jelita grubego, żołądka, szyjki macicy, sutka, gruczołu krokowego).
Osoby z otyłością częściej są dotknięte zaburzeniami hormonalnymi i ich skutkami: niesystematyczną owulacją, niepłodnością, osłabieniem popędu płciowego. U otyłych pań częściej występują powikłania w trakcie ciąży.
Może nie tak groźnymi dla życia, ale bolesnymi i uciążliwymi konsekwencjami obu rodzajów otyłości są zmiany zwyrodnieniowe – kręgosłupa, stawów biodrowych i kolanowych, koślawość, płaskostopie, a także ogólna, zmniejszona sprawność poruszania się. Pod wpływem otyłości, również i skóra narażona jest na zwiększone ryzyko występowania grzybicy, czyraków, wyprysków i zmian barwnikowych.
Czy to nadwaga, czy już otyłość? Jeśli masz wątpliwości, czy twoja waga jest prawidłowa, możesz to sprawdzić, obliczając tzw. BMI (z ang. Body Mass Index), czyli Wskaźnik Masy Ciała. BMI określa ilość tkanki tłuszczowej w organizmie. Podziel masę ciała – wyrażoną w kilogramach, przez wzrost podniesiony do kwadratu – wyrażony w metrach. Na przykład jeśli ważysz 65 kg i mierzysz 1,70 m, twoje BMI wynosi: 65: (1,70 x 1,70) = 22,4. Klasyfikacja BMI: 3 mniejsze niż 18,5 – niedowaga 3 między 18,5 a 24,9 – waga prawidłowa 3 25 – 29,0 – nadwaga 3 30,0 - 34,9 – otyłość I stopnia 3 35,0 - 39,9 – otyłość II stopnia 3 powyżej 40 – otyłość III stopnia, zwana również olbrzymią (zgodnie z raportem WHO „Consultations on Obesity”, Genewa 1997 r.) |
Kampania odchudzająca
Każda otyłość jest inna. Wywołana różnymi czynnikami i zależna od
indywidualnych cech chorego. Dlatego też dla każdego pacjenta
trzeba dobrać inną metodę leczenia składającą się zwykle z kilku
elementów.
Diety
Czy wiesz, że odchudzanie było kiedyś domeną… mężczyzn?
Pierwszą naukowo opracowaną dietę przepisał w 1862 r. doktor
Harvey, specjalista chorób usznych, jednemu ze swoich pacjentów –
chorobliwie otyłemu, właścicielowi zakładu pogrzebowego w Londynie.
Dieta polegała na ograniczeniu węglowodanów, a więc była
prekursorską wobec większości dzisiejszych sposobów odchudzania. Do
dziś bowiem główne założenia dietetyczne dla osób odchudzających
się to: ograniczenie kaloryczności posiłków poprzez eliminację
tłuszczów i cukrów prostych, zwiększenie ilości warzyw i owoców,
oraz niemal całkowite wykluczenie alkoholu. Prościej – aby
schudnąć, trzeba dostarczyć organizmowi mniej energii w pokarmie,
aby mógł czerpać z zapasów zgromadzonych w fałdkach tłuszczu. To
właśnie one "zmusiły" i kobiety do kuracji odchudzających.
Bezlitośnie ujawniły swoją obecność po 1914 r., kiedy panie
zrzuciły gorsety.
Ruch
Aby nakłonić organizm do czerpania energii z "tłuszczowych
magazynów", trzeba go solidnie zmęczyć. Dla porównania: w czasie
lekkiej pracy zużyje on 1,5-3 kcal (kalorii) na minutę, a podczas
intensywnych ćwiczeń: 7-12 kcal na minutę. Jeden pączek ma ok. 200
kcal, więc żeby nie "odłożył" się na biodrach, potrzebujemy ok. 30
minut, aby go "wypocić". Wzmożony ruch powoduje nie tylko
zmniejszenie masy tłuszczowej ciała, ale też zwiększa wytrzymałość
mięśni oraz poprawia przemianę węglowodanową i wydolność krążenia.
Obniża też poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi.
Leki
Pierwsza ważna uwaga – leki nie są przeznaczone dla osób z nadwagą,
ale z otyłością! Leczenie farmakologiczne rozpoczyna się w trzech
przypadkach. U pacjentów, gdzie BMI jest większe niż 30,0; gdy jest
niższe, ale otyłości towarzyszą już inne schorzenia; oraz kiedy
dieta i wysiłek fizyczny nie przynoszą rezultatów. Druga ważna
uwaga – o podaniu leków odchudzających (rodzaju, dawkowaniu,
długości terapii) zawsze decyduje lekarz. Na pewno nie przepisze
ich dzieciom, kobietom w ciąży ani karmiącym piersią mamom. Obecnie
na rynku dostępne są dwa leki sprzyjające redukcji masy ciała.
Pierwszy to sibutramina (nazwa handlowa: Meridia, Adipex), która
ułatwia przestrzeganie diety, bo sprawia, że szybciej czujemy się
syci. Drugi to orlistat (Xenical), który działa w obrębie przewodu
pokarmowego, zmniejszając wchłanianie tłuszczu z pokarmu.
Skalpel
Gdy BMI pacjenta wynosi 35, a otyłości towarzyszą inne schorzenia
zagrażające życiu, albo BMI przekroczyło już 40, bierze się pod
uwagę wykorzystanie jednej z metod chirurgicznego leczenia otyłości
(ChLO). Mało kto wie, że takie zabiegi wykonywano w Polsce już
ponad 30 lat temu! Jest ich kilka rodzajów, ale ogólnie możemy
podzielić je na dwie grupy. Pierwsza to tzw. operacje wyłączające,
których celem jest zaburzenie wchłaniania pokarmu w jelicie
cienkim, np. BPD – wyłączenie żółciowo-trzustkowe, inaczej
Scopinaro, lub RNY – tzw. bypas żołądkowy. W tego typu zabiegach
żołądek dzielony jest na dwie "komory", a do górnej doszywa się
odpowiedniej długości pętlę jelita cienkiego, skracając w ten
sposób drogę dla pokarmu i powodując szybsze jego wydalanie. W
drugiej grupie znajdują się operacje tzw. ograniczające, lub
restrykcyjne. Chodzi tu zwłaszcza o pionową opaskową plastykę
żołądka, inaczej metodę Masona, w której za pomocą tzw. staplerów
żołądek dzielony jest na dwie części – mniejszą i większą, a łączy
się je kanałem o szerokości 12 mm. Podczas jedzenia mniejsza część
zapełnia się jako pierwsza i pacjent szybciej czuje się syty.
Innym zabiegiem restrykcyjnym jest AGB, czyli założenie na żołądku specjalnej, regulowanej poprzez wstrzykiwanie i odciąganie silikonu opaski. Lekarz może też zaproponować pacjentowi nieinwazyjną metodę leczenia otyłości, ale również wiążącą się z pewnym zabiegiem. Polega on na umieszczeniu w żołądku specjalnego balonu wypełnionego roztworem fizjologicznym. Balon zbudowany z materiału odpornego na działanie soków trawiennych wprowadzany jest endoskopowo (i tak samo usuwany) na okres maks. 6 miesięcy. Ta metoda stosowana jest zarówno u osób z nadwagą, jak i z otyłością, np. gdy zachodzi potrzeba odchudzenia chorego przed właściwym zabiegiem chirurgicznym. Szczegółowe informacje o ChLO – www.otylosc.org.
Naturalne "wspomagacze" odchudzania - środki dietetyczne – w aptekach klasycznych i internetowych jest ich prawdziwe zatrzęsienie. Produkowane są głównie na bazie ziół, dlatego można je dostać bez recepty, np. herbatki zawierające senes czy kruszynę działają przeczyszczająco; albo preparaty z chromem przyśpieszają przemianę materii. Dostępne są również kapsułki, które połyka się przed posiłkiem, bo kiedy znajdą się w żołądku, zaczynają pęcznieć, wywołując poczucie sytości. Ostatnio pojawił się także preparat podobny do Xenicalu – jego zadaniem jest ograniczenie wchłaniania tłuszczy; - zioła – np. korzeń mniszka reguluje przemianę materii i wydzielanie żółci, ziele skrzypu sprzyja szybszemu usuwaniu wody z organizmu, korzeń lukrecji działa rozkurczowo, a kora kruszyny pobudza perystaltykę jelita grubego. Same zioła nie leczą otyłości, a jedynie wspomagają kurację odchudzającą; - zabiegi medycyny naturalnej – regulowanie przemiany materii poprzez nakłuwanie (akupunktura) lub uciskanie (akupresura) odpowiednich punktów na ciele odpowiedzialnych za ten proces; - hipnoza – skuteczna zwłaszcza wtedy, gdy otyłość wynika z uzależnienia od jedzenia; traktowana jest jako dodatkowe wsparcie terapeutyczne, pomocna w motywacji do chudnięcia; - masaże ręczne, podwodne, bicze szkockie – nie powodują utraty kalorii, ale przyczyniają się do rozluźnienia tkanki tłuszczowej, przez co łatwiej ją „wypocić” podczas ćwiczeń, a także usuwają napięcie mięśni i zmęczenie po wysiłku fizycznym oraz regenerują, uelastyczniają skórę; - zabiegi wyszczuplające, np. lipo-suction (odsysanie tłuszczu), GUAM, masaż limfatyczny, odchudzanie termiczne GOLF i inne – przyczyniają się wprawdzie do redukcji tkanki tłuszczowej, ale sprawdzają się głównie przy nadwadze, a więc w końcowym etapie leczenia otyłości, bo ich zadaniem jest wymodelowanie sylwetki, ujędrnienie mięśni, uelastycznienie skóry. Takie zabiegi nie leczą samej otyłości. |
Dla tych, którzy wyruszają na bitwę z
tuszą
1. Dieta cud nie istnieje! Według anegdoty, dieta cud to taka, w
której jesz wszystko, co chcesz i kiedy chcesz, a jak przy tym
schudniesz, to wtedy właśnie jest cud. Nie oszukuj się – nie ma
żadnego środka, który sprawi, że z dnia na dzień, albo nawet w
kilka tygodni staniesz się lekki i smukły. Leczenie otyłości to
proces długi, złożony, wymagający poświęcenia i wysiłku.
2. Odchudzanie to leczenie. Nie lecz się sam! W internecie i w
poradnikach książkowych znajdziesz diety prawie na każdy tydzień
roku. Jedne bazują na owocach, inne na warzywach, jeszcze inne na
mleku czy… tłuszczu. Tak naprawdę żadna nie jest odpowiednia dla
ciebie. Bo kuracja odchudzająca składa się nie tylko z diety i musi
być dostosowana do indywidualnych potrzeb pacjenta. Zanim więc
zaczniesz walkę z kilogramami, wybierz się do lekarza dietetyka
albo specjalisty żywienia. To jego zadaniem jest opracowanie
programu odchudzania uwzględniającego: wagę pacjenta z otyłością,
wagę optymalną, do której dąży, przyczyny otyłości, przebyte lub
współistniejące z otyłością choroby, kondycję fizyczną chorego,
tryb życia, który prowadzi, a nawet jego warunki socjalne czy
ograniczenia finansowe. Na podstawie wywiadu lekarz sporządzi
wykaz dziennego zapotrzebowania energetycznego oraz zaordynuje:
odpowiednią dietę, rodzaj i tryb aktywności fizycznej, środki
wspomagające – leki lub preparaty uzupełniające, zabiegi
wyszczuplające, a także rozpatrzy z pacjentem konieczność
przeprowadzenia operacji. Pamiętaj! Samodzielne odchudzanie może
doprowadzić do poważnych zmian metabolicznych. Możesz mieć kłopoty
z utrzymaniem wagi sprzed okresu kuracji.
3. Im więcej kilogramów, tym więcej potrzeba czasu, aby się ich
pozbyć! To nieprawda, że kuracja jest wtedy skuteczna, gdy szybko
działa. Szybkie odchudzenie jest konieczne tylko w wyjątkowych
wypadkach – gdy zagrożone jest życie lub gdy trzeba przygotować
pacjenta do zabiegu ChLO. Najbezpieczniejsze jest chudnięcie w
tempie 0,5-1 kg na tydzień. Jeśli kilogramów ubywa więcej, organizm
nie ma czasu, aby przyzwyczaić się do działania w nowych warunkach,
co grozi komplikacjami metabolicznymi i hormonalnymi.
4. Im więcej posiłków… tym lepiej! Minimum 3 dziennie, a najlepiej
5-7 dziennie, co ok. 2-3 h w małych porcjach, tak by nie
przekroczyć dziennego zapotrzebowania kalorycznego wyznaczonego
przez lekarza. Pamiętaj, że posiłkiem jest wszystko, co wkładasz do
ust – także z pozoru niewinna przekąska w postaci jabłka między
jednym a drugim śniadaniem.
5. Nie głódź się! Głodówka, czyli dieta, która ogranicza się tylko
do picia wody, doprowadza wprawdzie do spadku wagi, ale nie utrzyma
jej długo na prawidłowym poziomie. Zalecana jest tylko w
wyjątkowych wypadkach, trwa kilka dni (czasem dłużej – np. gdy
pacjent przygotowywany jest do zabiegu ChLO), ale zawsze prowadzona
jest pod kontrolą lekarza. Wymaga też dostarczania organizmowi
witamin i składników mineralnych – inaczej może doprowadzić do
powikłań w jego funkcjonowaniu.
6. Nie katuj się na siłowni, ale dużo chodź! W odchudzaniu ważny
jest rodzaj ćwiczeń fizycznych, ale też ich forma i intensywność.
Wypad raz w tygodniu na 2 h do siłowni nie pomoże. Ćwiczenia
przyniosą efekt, gdy są uprawiane często i regularnie – najlepiej
codziennie, przez 30 minut w domu, a dodatkowo 2-3 razy w tygodniu
basen i wycieczki rowerowe, kiedy tylko się da. Skorzystaj z pomocy
rehabilitanta lub trenera, który dopasuje „trening odchudzający” do
poziomu twojej sprawności, wydolności krążeniowo-oddechowej, ale
też upodobań czy rozkładu dnia. Pamiętaj również, aby wykorzystywać
każdą okazję i jak najwięcej chodzić – chyba że choroba lub
niepełnosprawność to uniemożliwiają. Aby utrzymać ciało w zdrowiu
każdy powinien wykonywać ok. 5000 kroków (5 kilometrów) dziennie.
Krokomierze, czyli niewielkie urządzenia, które mierzą kroki,
dostępne są m.in. w sklepach sportowych.
7. Zadbaj o skórę! Jest wprawdzie rozciągliwa, ale ma swoje granice
wytrzymałości. To dlatego, gdy przybieramy na wadze, pojawiają się
na niej brzydkie rozstępy. Skóra nie kurczy się tak łatwo, jak
łatwo mogą „kurczyć się” kilogramy. A im jesteśmy starsi, tym jest
ona mniej elastyczna. Dlatego podczas kuracji odchudzającej
trzeba
o nią zadbać i stosować kremy, żele, preparaty ujędrniające (na
zdjęciu) – zwłaszcza na ramionach, biuście, pośladkach, udach,
brzuchu. Najlepiej aplikować je podczas masażu. Wtedy mamy pewność,
że zostaną równomiernie rozprowadzone. Przy leczeniu otyłości
zdarza się, że po kuracji skóry pozostaje tak dużo, że trzeba ją
usuwać chirurgicznie. Niestety, zabiegi plastyczne nie są
refundowane, za to bardzo kosztowne.
8. Nie jesteś sam! Bariatrzy coraz częściej wskazują, że osoby
chore na otyłość powinny być objęte wsparciem psychologicznym. Nie
chodzi tylko o etap uświadomienia sobie przyczyny choroby. Pomoc
terapeutyczna potrzebna jest też podczas samej kuracji
odchudzającej, która wymaga systematyczności i silnej woli,
a także po jej zakończeniu, aby zaakceptować zmiany, jakie dokonały
się w ciele. Niestety, w Polsce jest jeszcze niewielu psychologów,
którzy zajmują się terapią osób chorych na otyłość. Można ich
znaleźć przy klinikach zajmujących się ChLO, a także w
zorganizowanych grupach, których członkowie także wspierają się
nawzajem
– np. Kluby Kwadransowych Grubasów – www.odchudzanie.info, Kluby
Puszystych – www.superlinia.medigo.pl,
czy osoby po ChLO skupione wokół portalu www.otylosc.org.
9. Skalpel – na końcu! Wszyscy, którzy zostali zakwalifikowani do
zabiegu ChLO, na pewno byli odchudzani innymi metodami, ale w ich
przypadku nie przyniosły one rezultatu. Operacja to rozwiązanie
ostateczne, ale nie magiczne. Decydując się na nią, musisz zdawać
sobie sprawę, że zmieni ona całe twoje życie. Po zabiegu możesz
szybko schudnąć. Jeśli jednak nie będziesz przestrzegał zaleceń
lekarza i nie zmienisz trybu życia – równie szybko możesz wrócić do
wagi wyjściowej. To tzw. efekt jo-jo, który może wystąpić także
przy innych kuracjach odchudzających.
10. Nie waż się codziennie! Wskaźniki na wadze mogą różnić się od
siebie z wielu powodów: zważyłeś się zbyt szybko od ostatniego
posiłku i organizm nie zdążył strawić pokarmu; masz pełny pęcherz
albo zbyt ciężkie ubranie: znajdujesz się
w końcowej fazie cyklu menstruacji, kiedy ciało ma skłonności do
zatrzymywania wody i pęcznienia. Najlepiej sprawdzaj wagę raz w
tygodniu, w ustalonym dniu i o jednej godzinie.
Dodaj odpowiedź na komentarz
Polecamy
Co nowego
- Ostatni moment na wybór Sportowca Roku w #Guttmanny2024
- „Chciałbym, żeby pamięć o Piotrze Pawłowskim trwała i żeby był pamiętany jako bohater”. Prezydent wręczył nagrodę Wojciechowi Kowalczykowi
- Jak można zdobyć „Integrację”?
- Poza etykietkami... Odkrywanie wspólnej ludzkiej godności
- Toast na 30-lecie
Komentarz