Dieta wegetariańska – dobra czy zła?
Wegetarianizm
od lat wywołuje burzliwe dyskusje. Ostatnio jest coraz bardziej
popularnym sposobem odżywiania. Powstają nawet specjalne bary i
restauracje dla wegetarian. Czy wegetarianizm wpływa na poprawę
zdrowia i czy każdy może stosować taką dietę?
Zdania na temat wegetarianizmu są podzielone. Zwolennicy tego
sposobu odżywiania uważają, że właściwie stosowana dieta
wegetariańska ma zdecydowanie pozytywny wpływ na zdrowie człowieka,
na jakość i długość życia. Natomiast przeciwnicy twierdzą, iż
wegetariański model żywienia może powodować niedobory cennych dla
organizmu mikroskładników i witamin.
Stwierdzone zostało, że wegetarianie wykazują niższą masę ciała,
niższy poziom cholesterolu, rzadziej też mają zawały serca,
nadciśnienie, cukrzycę, nowotwory, osteoporozę i miażdżycę w
porównaniu z pozostałą częścią populacji zamieszkującą na tym samym
terenie.
Istnieje związek pomiędzy jedzeniem mięsa a rakiem okrężnicy,
odbytu, piersi i macicy. Mięso ulega procesom gnilnym w przewodzie
pokarmowym. Powstające toksyny mogą niekorzystnie wpłynąć na
funkcjonowanie nerek, wywołać skazę [dnę] moczanową i reumatyzm, a
także przewlekłe schorzenia reumatyczne.
Żelazo, magnez, witamina B12 i D
Do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek potrzebne są m.in.
żelazo i witamina B12. Witamina B12 przeciwdziała niedokrwistości.
Ponadto bierze ona udział w przemianie węglowodanowej, białkowej i
tłuszczowej, wpływa na energetyczną przemianę materii, ma wpływ na
wzrost, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni,
ułatwia przemianę żelaza i pobudza apetyt. Witamina ta oddziałuje
też na układ kostny, co ma duże znaczenie dla rozwoju dzieci oraz
dla kobiet w czasie menopauzy. Są one bowiem w tym okresie bardziej
zagrożone osteoporozą, polegającą na utracie masy kostnej.
- Witamina B12 jest zawarta w mięsie – wątrobie, nerkach, sercu,
chudym mięsie, rybach, skorupiakach - a także w serze i jajach. W
okresie rozwoju dzieci i młodzież powinny jeść mięso po to, aby
dostarczyć potrzebne ilości witaminy B12. Istnieje literatura
naukowa, która informuje, że główne źródło łatwo przyswajalnego
żelaza to: mięso, ryby, krewetki, wątroba oraz żółtko jaj. W
przypadku niedoborów witaminy D można uzupełniać ją kropelkami i
tabletkami, dostępne są też preparaty żelaza i magnezu - mówi lek.
med. Jolanta Ceglarska.
Żelazo jest składnikiem wielu enzymów i białek, które biorą udział
w metabolizmie organizmu. Niedobór żelaza może spowodować
niedokrwistość. Największą wrażliwość na niedobór żelaza można
zaobserwować u kobiet w ciąży, w okresie pokwitania obu płci (w
szczególności u dziewcząt), a także u ludzi starszych.
Zapotrzebowanie dzienne człowieka zdrowego na żelazo wynosi:
- mężczyźni dorośli 1,0 – 1,5 mg
- dziewczęta w okresie dojrzewania 1,2 – 2,5 mg
- chłopcy w okresie dojrzewania 1,0 – 2,9 mg
- kobiety miesiączkujące 1,0 – 2,5 mg
- kobiety w ciąży 1,5 – 5,0mg
Zapotrzebowanie to powinno być pokryte przez prawidłową dietę, a
w przypadku zwiększonego zapotrzebowania - dietą wzbogaconą w
pokarmy zawierające duże ilości żelaza.
Wchłanianie żelaza przyspiesza witamina C, która zawarta jest w
sokach owocowych i roślinach surowych. Natomiast herbata, kawa i
pokarmy bogate w błonnik zaburzają jego przyswajanie. Większość
dietetyków zgadza się, że dieta bogata w różnego rodzaju produkty
dostarcza organizmowi odpowiednią ilość żelaza, nie jest więc
wymagane stosowanie suplementacji preparatami (chyba, że dotyczy to
kobiet w ciąży).
- Witamina B12 znajduje się w: grochu; roślinach strączkowych;
siewkach zbóż; kleiku z prosa, w herbatkach ziołowych z dodatkiem
witaminy B12; sokach owocowych bez dodatku cukru wzbogacanych B12,
a także w płatkach drożdżowych (drożdże spożywcze), drożdżach w
formie tabletek wzbogaconych witaminą B12 pochodzącą z fermentacji
melasy (Vegevit B12), w kiszonych produktach typu: kapusta, ogórki,
buraki (jednak w śladowych ilościach). Polecam też wzbogacone w
witaminę B12 płatki zbożowe. Żelazo natomiast zawarte jest w
surowych buraczkach lub soku z nich. Szklanka soku z buraków pita
codziennie przez dwa tygodnie może wyleczyć anemię. Ponadto żelazo
znajduje się też w fasoli, soi, brokułach, grochu, szpinaku,
suszonych morelach, rodzynkach, maku, pestkach dyni, w tymianku,
ziarnie sezamowym, mące sojowej, płatkach śniadaniowych i chlebie
pszennym. Magnez znajdziemy w orzechach i kaszach (gryczanej,
jaglanej). Przy urozmaiconej diecie nie trzeba się więc obawiać
niedoborów żelaza, magnezu czy witamin B12 i D. Poza tym mając
zdrowe jelito jesteśmy w stanie przyjąć z pokarmów niezbędne ilości
tych składników. Dla zapobiegania niedoborom witaminy D ważne jest
też właściwe korzystanie ze słońca. Dobrym źródłem witaminy D jest
mleko i jego przetwory, kasze, płatki zbożowe i pieczywo z pełnego
przemiału – mówi Radosław Araszkiewicz.
Zdjęcie: Kotlety warzywne. Fot.: Humbert/East News
Białko roślinne
Niedobór białka i aminokwasów wśród wegetarian stosujących
zrównoważoną dietę, czyli taką, która dostarcza organizmowi
wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nie został
potwierdzony. Źródłem białka w diecie wegetariańskiej, zależnie od
jej rodzaju, mogą być: jajka, mleko i jego przetwory, fasola, bób,
orzechy, kasze, zboża, nasiona. Białka roślinne, w przeciwieństwie
do zwierzęcych, są łatwo przyswajane i nie wprowadzają do organizmu
szkodliwych toksyn.
Czy wegetarianizm powoduje negatywne skutki?
- Wegetarianizm wiąże się ze świadomością tego, co
wykorzystujemy w naszym jadłospisie. Znajomość składu grup
pokarmowych i zasad racjonalnego odżywiania oraz różnorodność
dobieranych potraw wykluczają szkody. Nie należy obawiać się
niedoborów witaminowo-mikroelementowych i białkowych, bo spożywa
się stosunkowo duże ilości warzyw i owoców. Wskazane jest, aby jeść
dużo warzyw, owoców, a także orzechy i miód, które są skarbnicą
cennych składników. Ja i moja żona jesteśmy wegetarianami od 15
lat. W tym czasie nie suplementowaliśmy witaminy B12, D, żelaza i
magnezu, także u naszych dzieci, a wyniki krwi nigdy nie wykazały
niedoborów – mówi Waldemar Paweł Rybiński, specjalista medycyny
rodzinnej.
- Wegetarianizm może wywołać negatywne skutki, gdy jest źle
stosowany. Są osoby, które przechodzą na wegetarianizm, a wiedzą o
nim niewiele. Potem często zaczyna się problem z nadmiernym
spadkiem masy ciała, poczuciem zimna, brakiem energii, niedoborami
– tłumaczy Radosław Araszkiewicz, naturoterapeuta, który jest
wegetarianinem od 16 lat.
Dieta wegetariańska jest mniej tłusta i bardziej lekkostrawna niż
dieta zawierająca mięso. Zawiera też mniejszą ilość toksyn, a
przede wszystkim - nie ma w niej hormonów, i antybiotyków, które
kumulują się w mięsie lub w pozostałościach po przemysłowym tuczu
zwierząt. Jest także bogatsza w witaminy.
Wegetarianizm zdecydowanie zwiększa odporność na choroby. Wśród
wegetarian ryzyko zachorowania na raka jest mniejsze o 40%, ryzyko
choroby wieńcowej – o 30%, a przedwczesnej śmierci – o 20% (dane z
„British Medical Journal”).
W jaki sposób należy prawidłowo stosować wegetarianizm?
Czego należy przestrzegać, aby nie zaszkodzić sobie taką
dietą?
Osoba, która chce stosować dietę wegetariańską powinna dbać o
zachowanie równowagi dietetycznej, czyli przygotowywać posiłki
wybierając poszczególne składniki z możliwie najszerszej gamy
produktów. W diecie wegetariańskiej, która zawiera różnorodne,
świeże owoce i warzywa w dużych ilościach, nieoczyszczone ziarna
zbóż (ciemny ryż, pieczywo razowe, kasze, mąki razowe), orzechy,
rośliny strączkowe (fasola, groch, soja i jej przetwory,
ciecierzyca, soczewica)a także oleje roślinne, szczególnie tłoczone
na zimno (oliwa z oliwek, olej lniany, słonecznikowy, z pestek
winogron), drożdże, jaja oraz produkty mleczne - nie powinno
zabraknąć żadnych istotnych składników odżywczych.
Należy jeść produkty różnorodne, jak najmniej rafinowane i
przetworzone, unikać cukru, słodyczy, białej mąki, mocnej kawy,
mocnej herbaty i alkoholu, oraz zrezygnować z palenia papierosów.
Zalecane jest częste picie wody mineralnej i źródlanej, ponieważ
mają one działanie oczyszczające. Nie powinno się spożywać nabiału
w nadmiernych ilościach. Błędem żywieniowym jest jedzenie
przetworzonych pokarmów typu: bułki, chipsy, margaryny, słodycze,
gotowe potrawy w puszkach i torebkach. Nie zaleca się również
traktowania soi jako antidotum na wszystko. Pamiętajmy, że
przejadanie się jest szkodliwe. Urozmaicona dieta wegetariańska
jest podstawą właściwego żywienia bezmięsnego.
W przypadku jakich chorób wegetarianizm może działać
leczniczo?
Dieta wegetariańska (bez mięsa, ryb i owoców morza), a szczególnie
wegańska (dodatkowo bez nabiału) ma świetne zastosowanie u
alergików i astmatyków. Wiele osób mogłoby przetrwać okresy pylenia
roślin bez kataru siennego i innych objawów alergicznych, gdyby
zrezygnowały na ten czas z nabiału, zwłaszcza serów i mleka. To
dotyczy też osób z chorobami dróg oddechowych, zapaleniami ucha,
migdałków, zatok.
Wegetarianizm jest bardzo dobry w chorobach reumatycznych,
zaparciach, w kamicy nerkowej i pęcherzyka żółciowego, w
skłonnościach do choroby nowotworowej.
- Dieta wegetariańska ma korzystny wpływ na choroby o podłożu
miażdżycowym, zwłaszcza na chorobę niedokrwienną serca.
Stwierdzono, że cofają się zmiany w naczyniach wieńcowych,
rozpoznane koronarografią. Cukrzycy i osoby z nadciśnieniem
tętniczym lepiej kontrolują swoje choroby, stosując odżywianie
wegetariańskie. Wegetarianizm sprawdza się też w otyłości - mówi
Waldemar Rybiński.
Dariusz Szukała, Promotor zdrowia, specjalista ds. żywienia:
- Żywność wegetariańska charakteryzuje się przede wszystkim bardzo
niską gęstością energetyczną czyli małą zawartością kalorii w
jednostce masy lub objętości. Z tego też względu nadwaga czy
otyłość u wegetarian należą do rzadkości. Niewątpliwą zaletą jest
również mała podaż tłuszczu, całkowity brak lub niska zawartość
cholesterolu (obecny jest wyłącznie w produktach zwierzęcych), oraz
zwiększona podaż jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dieta ta może więc odgrywać znaczącą rolę w leczeniu i profilaktyce
współczesnych chorób cywilizacyjnych jak: otyłość, miażdżyca,
cukrzyca, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie, czy nowotwory
jelita grubego. Należy nadmienić, że u wegetarian zmniejszona
zapadalność na powyższe choroby wiąże się nie tylko z odmiennym
sposobem żywienia, ale także stylem życia. Osoby propagujące taki
model żywienia są często bardziej aktywne fizycznie, palą mniej
papierosów, ograniczają picie alkoholu, kawy i herbaty. Niektóre
badania wskazują na to, że dieta wegetariańska sprzyja także
podnoszeniu wydolności fizycznej. Dieta oparta na produktach
pochodzenia roślinnego dostarcza mniej sacharozy, a więcej
węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego. Obniża także ryzyko
zatruć pokarmowych wywołanych obecnością różnych drobnoustrojów
chorobotwórczych.
Zdjęcie: Szaszłyki wegetariańskie. Fot.: East News/Studio
Lipov
Czy wegetarianizm jest wskazany dla osób starszych, dzieci
i młodzieży?
- Dzieci rozwijają się znakomicie, i mimo że niektóre są lżejsze
czy niższe od swoich rówieśników w początkowych latach, to z czasem
nadrabiają to z nawiązką. Starszym osobom wegetarianizm pomaga
utrzymać sprawność fizyczną – mówi Waldemar Rybiński.
- Przeszedłem na wegetarianizm, mając 15 lat. Trenuję sporty,
wyniki badań mam w normie, nie występują u mnie uczulenia skórne,
pokarmowe, zapalenia spojówek, stany astmatyczne, katar sienny,
choroby dróg oddechowych, które dokuczały mi w dzieciństwie. Minęły
po wykluczeniu nabiału. Dieta wegetariańska jest łatwiejsza do
trawienia dla osłabionego układu pokarmowego u starszych osób. Znam
ludzi, którzy od urodzenia nie jedli produktów zwierzęcych - mięsa,
ryb, owoców morza, jajek. Niektórzy nie jedli nic z nabiału. Są
społeczności, gdzie wegetarianizm jest tradycyjnym sposobem
żywienia od pokoleń – dodaje Radosław Araszkiewicz.
Czy wegetarianizm może wyleczyć reumatoidalne zapalenie
stawów (RZS) lub zahamować jego rozwój?
- Schorzenie to jest wynikiem autoagresji układu immunologicznego,
która może mieć przyczynę infekcyjną (przewlekłe zapalenie
bakteryjne, wirusowe, grzybicze) lub może być na tle alergicznym,
zwłaszcza w przypadku alergii pokarmowej. Dieta wegetariańska - w
szczególności wegańska - może tu pomóc. Czy wyleczyć? – czytałem o
takich przypadkach. Z pewnością może złagodzić objawy choroby i
zahamować jej rozwój. Pomocne w tego typu schorzeniach są też imbir
i chrzan – mówi Radosław Araszkiewicz.
- Jestem chora na RZS od 7. roku życia, czyli choruję już ponad 20
lat. RZS może mieć również przyczynę genetyczną (skłonność do
chorób reumatycznych, do słabego układu kostnego). Stosowałam dietę
wegetariańską, a nawet wegańską przez około 3 lata (nie jadłam
mięsa, słodyczy, nabiału, nie używałam cukru, soli, ani żadnych
innych przypraw, nie piłam alkoholu, nie paliłam papierosów).
Odczułam wtedy poprawę stanu zdrowia, byłam silniejsza,
dolegliwości bóle kości i stawów zmniejszyły się, zmniejszyła się
też sztywność poranna, dłonie, i inne okolice stawów objętych
chorobą nie były tak bardzo opuchnięte, jak wcześniej. Osoby chore
na RZS nie powinny używać alkoholu, słodyczy, mocnej kawy, nie
powinny palić papierosów (wszystko to osłabia ogólną odporność
człowieka i wpływa negatywnie na stan zdrowia; a trzeba pamiętać,
że osoby z RZS są już osłabione poprzez wpływ przewlekłej choroby
na ich ciało). Bardzo korzystnie w przypadkach RZS, przeziębienia,
przewlekłego kataru, grypy czy anginy działa ciepły napar do picia
z imbiru (pokrojonego na cienkie plasterki i zalanego gorącą wodą),
zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Ma on działanie oczyszczające
i rozgrzewające. Moja koleżanka stosowała żywienie wegetariańskie
ponad 15 lat i czuła się świetnie, to ona namówiła mnie do zmiany
sposobu żywienia – mówi Agata K, która ma obecnie 29 lat.
Zdjęcie: Kolorowa potrawa dla dzieci. Fot.: East News/Studio
Lipov
Gotowanie warzyw i owoców – czy jest to
zdrowe?
- Podczas obróbki termicznej pożywienie traci część witamin. Dzikie
zwierzęta spożywają pokarmy surowe, zapewniając sobie komplet
składników pokarmowych. Wynika stąd, że surowa żywność jest w pełni
wartościowa. Gdy zachowamy umiar to zdrowie stanie się naszym
naturalnym stanem. U osób z uszkodzonym przewodem pokarmowym należy
stosować kilkutygodniową dietę z gotowanych na parze warzywach.
Obróbka termiczna rozmiękcza, co pomaga niewydolnemu układowi
pokarmowemu - wyjaśnia Waldemar Rybiński.
Zmiana diety
W czasie przejścia na wegetarianizm organizm oczyszcza się z toksyn
znajdujących się w lekach, używkach i szkodliwych produktach
pochodzenia zwierzęcego, zawierających: sterydy, hormony,
antybiotyki i konserwanty. Zrezygnować należy z używania tłuszczów
zwierzęcych typu: boczek, smalec, słonina - zastępujemy je olejami.
Masło można zastąpić masłem sezamowym czy orzechowym.
Zamiast wędlin możemy jeść kotlety warzywne, grzybowe, zbożowe,
pasty i pasztety wegetariańskie. Mięso, drób, ryby można zamienić
na rośliny strączkowe, grzyby, ziarna orzechy, kasze, warzywa,
glony. Zupy będą zdrowsze jeśli przygotujemy je na wywarach z
jarzyn i wegetariańskich bulionów, dodając do nich przyprawy,
zioła, glony.
Jajka, mleko i sery mogą być zastąpione w diecie wegańskiej
warzywami, ziarnami - siemię lnu, sezam, migdały, pestki z dyni i
słonecznika, orzechy - roślinami strączkowymi - groch, fasola, bób,
soczewica, soja - i drożdżami. Wskazana jest rezygnacja z używek
typu: czarna herbata, kawa, papierosy, alkohol, cukier, słodycze.
Herbata powinna być zastąpiona herbatami ziołowymi, owocowymi,
bardzo zdrowa jest na przykład herbata zielona. Cukier i słodycze
zamieniamy na miód, świeże i suszone owoce, orzechy i nasiona -
migdały, pestki z dyni, słonecznika, sezam.
Napój sojowy zawiera białko i witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, D i
E. Polecana jest wszystkim bardzo zdrowa woda źródlana, wody
mineralne gazowane i niegazowane. Woda z kranu, którą gotujemy
codziennie w czajnikach, często powoduje odkładanie się różnych
osadów w narządach wewnętrznych, np. w nerkach, co jest szczególnie
niekorzystne dla osób mających skłonności do kamicy nerkowej czy
kamicy pęcherzyka żółciowego (należy pamiętać, aby często
oczyszczać z osadów i „kamienia” czajniki i inne naczynia, w
których gromadzimy wodę do picia). Osoby te powinny natomiast
często spożywać winogrona czerwone i zielone. Trzeba je jeść
łącznie z pestkami, które gryziemy. Powodują one rozpuszczanie
większość kamieni, a także oczyszczają nerki.
Zdjęcie: Ser Mascarpone z owocami. Fot.: East News/Studio
Lipov
Opinie
- Jestem wegetarianinem od 15 lat, pracuję intensywnie po 10-12
godzin dziennie i cieszę się pełnym zdrowiem. Dietę wegetariańską
polecam każdemu – mówi Waldemar Rybiński.
- Osobiście nie jestem wegetarianką. Odżywiam się zdrowo, ale nie
polecam wegetarianizmu osobom, które mają mało czasu i wiadomości
na ten temat. Jeżeli człowiek będzie odżywiał się w jednym
kierunku, będzie stosował tylko sałatę, pomidory, a zapominał o
soi, fasoli - produktach zawierających niezbędną ilość białka i
tłuszczów - to dieta wegetariańska mija się z celem - mówi Jolanta
Ceglarska. - Wegetarianizm polecam bardzo osobom cierpiącym
przewlekle na otyłość i na RZS. Dieta wegetariańska i wegańska
poprawia ogólny stan zdrowia, wzmacnia człowieka, i jego odporność.
Wegetarianizm jest bardzo skutecznym sposobem w pozbyciu się
nadwagi, która źle wpływa między innymi na układ kostny, na układ
krążenia i pokarmowy. Słodycze, alkohol, papierosy, mocna kawa,
herbata, smażone i tłuste potrawy, zwłaszcza smażone na starych
olejach - są bardzo niezdrowe. Osobom otyłym i chorych na RZS
polecam dużo świeżych warzyw i owoców, soki warzywne, owocowe, ale
też warzywa i owoce gotowane lub duszone.
Dietetycy przestrzegają jednak przed skrajnymi odmianami
wegetarianizmu takimi, jak: witarianizm (dieta wykluczająca
spożywanie pokarmów poddanych obróbce termicznej - witarianie
dopuszczają podgrzewanie jedzenia do 41°C - co wynika z
przekonania, że gotowanie niszczy enzymy i składniki mineralne
zawarte w warzywach i owocach), czy frutarianizm (odmiana
wegetarianizmu dopuszczająca spożywanie wyłącznie owoców i warzyw,
których zerwanie nie powoduje śmierci rośliny. Frutarianie nie
akceptują spożywania np. marchwi czy sałaty, a najbardziej
radykalni frutarianie jedzą tylko te owoce, które same spadły z
drzewa), ponieważ w tych dietach bardzo trudno o różnorodność i o
taki dobór żywności, który zapewni organizmowi "witaminowe
minimum".
Dlatego każdy, kto zamierza przejść na tego typu dietę powinien się
najpierw skonsultować z dietetykiem i poznać dokładnie korzyści
oraz zagrożenia wynikające z wegetarianizmu i z jego odmian.
Konsultacja: Waldemar Paweł Rybiński, specjalista
medycyny rodzinnej, homeopata-homotoksykolog, NZOZ „Auxilium” –
Ośrodek Medycyny Rodzinnej i Komplementarnej, Brańsk; lekarz
medycyny Jolanta Ceglarska z ośrodka zdrowia we Wrocławiu; Radosław
Araszkiewicz, naturoterapeuta.
Materiały źródłowe: Agnieszka Biernat „Zdrowiej
jesz – zdrowiejesz!, 700 przepisów kuchni wegańskiej”; Vrindavan
Lila devi dasi „Potrawy kuchni wegetariańskiej”; Przegląd Reader`s
Digest „Rodzinna Encyklopedia Zdrowia”; Witold S. Gumułka i
Wojciech Rewerski, „Encyklopedia Zdrowia”; Dariusz Szukała,
Promotor zdrowia, specjalista do spraw żywienia
Dodaj odpowiedź na komentarz
Polecamy
Co nowego
- Ostatni moment na wybór Sportowca Roku w #Guttmanny2024
- „Chciałbym, żeby pamięć o Piotrze Pawłowskim trwała i żeby był pamiętany jako bohater”. Prezydent wręczył nagrodę Wojciechowi Kowalczykowi
- Jak można zdobyć „Integrację”?
- Poza etykietkami... Odkrywanie wspólnej ludzkiej godności
- Toast na 30-lecie
Komentarz