Przejdź do treści głównej
Lewy panel

Wersja do druku

Witamina C obniża ryzyko cukrzycy

11.08.2008
Autor: PAP, fot: sxc.hu

Dieta bogata w witaminę C może obniżać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II - wynika z najnowszych badań brytyjskich, o których informuje pismo "Archives of Internal Medicine".

Naukowcy z Addenbrooke's Hospital w Cambridge (Anglia) doszli do takich wniosków po przebadaniu 21.831 zdrowych mężczyzn i kobiet w wieku od 40 do 75 lat. Na początku doświadczenia zebrano dane na temat zdrowia i stylu życia pacjentów; pobrano też próbki krwi do oznaczenia poziomu witaminy C w organizmie.

W  ciągu 12 lat badań 735 osób zachorowało na cukrzycę typu II. Jest to najczęstsza odmiana cukrzycy, która przeważnie rozwija się u osób w średnim i starszym wieku. Jest związana z brakiem ruchu i zbyt kaloryczną dietą. W przeciwieństwie do cukrzycy typu I, cukrzyca typu II rozwija się nie z powodu zniszczenia wysepek trzustki i braku insuliny, ale w wyniku problemów z wykorzystaniem tego hormonu przez organizm.

Okazało się, że u osób, które miały najwyższy poziom witaminy C we krwi, ryzyko zachorowania na cukrzycę było o ponad 60 proc. mniejsze niż u pacjentów o najniższym poziomie tej witaminy.

W analizie uwzględniono inne czynniki związane z ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu II, takie jak starszy wiek, płeć, obciążenie dziedziczne, picie alkoholu, brak aktywności fizycznej, palenie oraz masa ciała.

Jak przypominają autorzy pracy, głównym źródłem witaminy C w diecie są warzywa i owoce. "Wyniki naszych badań potwierdzają korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dużej ilości tych produktów" - komentuje prowadząca badania dr Nita G. Forouhi.

Zgodnie z zaleceniami dietetyków, aby zachować zdrowie, każdego dnia powinniśmy zjadać minimum 5 porcji warzyw i owoców.

Dodaj komentarz

Uwaga, komentarz pojawi się na liście dopiero po uzyskaniu akceptacji moderatora | regulamin

Komentarze

brak komentarzy

Prawy panel

Wspierają nas