Wybrano najlepszych kucharzy Warszawy
Podopieczni Środowiskowego Domu Samopomocy Dzielnicy Mokotów zwyciężyli w Konkursie Umiejętności Kulinarnych Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną ''Kucharz Doskonały''. W konkursie, zorganizowanym przez Stowarzyszenie ''Otwarte Drzwi''’ brali udział reprezentanci 13 placówek rehabilitacyjnych z Warszawy.
Trzyosobowe zespoły musiały w jak najkrótszym czasie przygotować trzy sałatki według przepisu Roberta Sowy, szefa kuchni hotelu Jan III Sobieski. O zwycięstwie oprócz szybkości decydowała dokładność, dobór proporcji składników i przypraw.
Najlepiej i najszybciej z tego zadania wywiązał się zespół kucharzy ze Środowiskowego Domu Samopomocy Dzielnicy Mokotów. Drugie miejsce zajęli reprezentanci Środowiskowego Domu Samopomocy przy ul. Grabałowskiej, a trzecie Ośrodka Dziennego Pobytu i Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych Stowarzyszenia ''Otwarte Drzwi''.
Potrawy oceniało jury, w którego składzie zasiedli: piosenkarka Katarzyna Klich, reprezentująca Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych Joanna Kowtun, prezenter radiowy i telewizyjny Zygmunt Chajzer oraz Robert Sowa.
Najwięcej problemów, w ocenie Roberta Sowy sprawiło uczestnikom usuwanie niejadalnych części z owoców i dokładne wymieszanie sałatek. Uznanie jurorów wzbudziła szybkość kucharzy i ich zaangażowanie w pracę.
W konkursie brało udział łącznie blisko 40 podopiecznych warsztatów terapii zajęciowej, środowiskowych domów samopomocy i ośrodków dziennego pobytu z Warszawy.
- Konkurs ten jest poszukiwaniem nowych form stymulacji rozwojowej oraz metod rehabilitacji społecznej i zawodowej osób z niepełnosprawnością intelektualną – tłumaczy Anna Jaglińska ze Stowarzyszenia ''Otwarte Drzwi'', które od czterech lat organizuje to przedsięwzięcie. – Konkurs wzbudził niebywałe zainteresowanie nie tylko środowiska rehabilitacyjnego, ale również instytucjonalnego i medialnego. Biorąc pod uwagę to, że media mają decydujące znaczenie dla kreowania postaw społecznych wobec istotnych zjawisk, jesteśmy przekonani, że uda nam się osiągnąć jeden z ważniejszych zakładanych celów – świadomość społeczną sprzyjającą inkluzji osób niepełnosprawnych – dodaje Anna Jaglińska.
Uczestnicy konkursu ''Kucharz Doskonały''.
Potrawy oceniał m.in. Zygmunt Chajzer.
Zwycięzcy konkursu - kucharze z ŚDS Dzielnicy Mokotów.
Komentarze
brak komentarzy
Polecamy
Co nowego
- Dorabiasz do świadczenia z ZUS-u? Dowiedz się jak zrobić to bezpiecznie
- Immunoterapie wysokiej skuteczności od początku choroby – czy to już obowiązujący standard postępowania w SM?
- Nowa przestrzeń w DPS-ie „Kombatant”
- Instytut Głuchoniemych z umową na modernizację
- Mattel® dostosowuje swoje kultowe gry do potrzeb osób nierozróżniających kolorów!
Dodaj komentarz