Żuj rzeżuchę na zdrowie
To jedna z najprostszych w uprawie roślin. Wystarczy rozsiać jej ziarna na skrawku wilgotnej ligniny ułożonej w niewielkiej skrzyneczce i ustawić na parapecie. Aby wyrosnąć, rzeżucha potrzebuje tylko 10 dni.
Jej soczysta, zielona barwa zwiastuje wiosnę, a bogactwo składników odżywczych: witamin A, C, B, PP, K, E, soli mineralnych, żelaza, magnezu, chromu i wapnia - zapewnia zdrowie i pomaga w przezwyciężeniu pozimo¬wego wyczerpania. Dzięki specyficznemu, lekko ostremu posmakowi rzeżucha wzbogaca smak wielu potraw i poprawia apetyt! Jest także świetnym naturalnym ''lekiem'' szczególnie cenionym przez diabetyków, reumatyków, ''sercowców'', osoby cierpiące na zaburzenia układu krążenia, nerek (roślina działa silnie moczopędnie!), tarczycy. Jej walory doceniona; także w leczeniu chorób dermatologicznych.
Faszerowane jajka
4 jajka gotujemy na wolnym ogniu na twardo, pilnując, aby nie popękały skorupki. Nieobrane jaja przecinamy wzdłuż na dwie połówki i wyjmujemy z nich białka i żółtka, które następnie kroimy w drobniutką kosteczkę lub ścieramy na tarce warzywnej z małymi otworami. Do bazy białkowo - żółtkowej dodajemy pokrojone drobno: 3-4 rzodkiewki i połówkę ogórka kiszonego, oraz po łyżce: posiekanego szczypiorku i rzeżuchy, śmietany, masła, małą łyżeczkę musztardy, sól i pieprz. Masą wypełniamy skorupki jajek i fantazyjnie dekorujemy szczypiorem.
Sałata z rzeżuchy i pieczarek
25 dag małych pieczarek myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Po 1 garści świeżych liści szpinaku i rzeżuchy opłukujemy, odsączamy z wody. Szpinak i pieczarki wkładamy do dużej misy i polewamy sosem wykonanym z: 3 łyżek oleju sezamowego, soku z połówki cytryny, soli, pieprzu czarnego i mielonej czerwonej papryki. Wymieszaną sałatę posypujemy rzeżuchą i nakładamy na talerze. Danie najlepsze jest tuż po przyrządzeniu, gdy jego zielone składniki są chrupkie.
Zupa z rzeżuchy
4 ziemniaki pokrojone na kawałki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy są już miękkie, dodajemy ok. 15 dag rzeżuchy. Gotujemy jeszcze 5 minut, studzimy i miksujemy lub przecieramy na gładki krem. Podgrzewamy, dodając do masy 5 dag masła, doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem. Podajemy z grzankami lub sypkim ryżem, posypane świeżą rzeżuchą i startym serem parmezan.
Dodaj odpowiedź na komentarz
Polecamy
Co nowego
- Ostatni moment na wybór Sportowca Roku w #Guttmanny2024
- „Chciałbym, żeby pamięć o Piotrze Pawłowskim trwała i żeby był pamiętany jako bohater”. Prezydent wręczył nagrodę Wojciechowi Kowalczykowi
- Jak można zdobyć „Integrację”?
- Poza etykietkami... Odkrywanie wspólnej ludzkiej godności
- Toast na 30-lecie
Komentarz