Jak powstaje miażdżyca - nowe fakty
17.03.2008
Zespołowi kierowanemu przez dr Johana Bjoerkegrena z Instytutu Karolińskiego w Sztokholmie udało się poznać bliżej mechanizm tworzenia się zwężeń prowadzących następnie do wapnienia tętnic. Badanie tego zjawiska prowadzone są od dziesiątków lat. Wyniki pracy zespołu dr Bjoerkegrena uzupełniają wiedzę na ten temat o nowe fakty.
Szwedzcy naukowcy prowadzili badania posługując się myszami jako zwierzętami doświadczalnymi. Poprzez podniesienie poziomu tzw. złego cholesterolu LDL w ich organizmach udało się po raz pierwszy prześledzić proces odkładania się na ściankach aorty i tętnic cząsteczek tłuszczu.
- Proces ten jest powolny, ale obecnie potrafimy wskazać na moment krytyczny, od którego następuje jego gwałtowne przyśpieszenie - mówi Bjoerkegren.
Z jego wyjaśnień wynika, że początkowo obserwuje się w organizmach minimalne skupienia tłuszczu we krwi. Równocześnie coraz liczniej pojawiają się makrofagi - komórki odgrywające ważną rolę w systemie obronnym organizmu. Dopiero po ok. 30 tygodniach zaczynają się gwałtowne wydarzenia: makrofagi pochłaniają tłuszcze z krwi, skupiają się i osiadają na ściankach naczynia krwionośnego zmniejszając jego średnicę.
Jeśli przed owym krytycznym 30. tygodniem zmniejszano poziom cholesterolu w organizmie zwierzęcia, unikano zjawiska przekształcania się i osiadania makrofagów na ściankach tętnic.
Wyniki tych badań mogą w przyszłości zaowocować opracowaniem skutecznej terapii zabezpieczającej przed arteriosklerozą. Rzecz jedynie w tym, by środki obniżające zawartość cholesterolu we krwi zastosować odpowiednio wcześnie - oświadczył Bjoerkegren.
Jego zespół pracując nad tym zagadnieniem zidentyfikował też - dzięki współpracy z prof. Jesperem Tagnerem z uniwersytetu w Linkoeping - 8 genów sterujących badanym procesem.
Komentarze
brak komentarzy
Dodaj komentarz