Przejdź do treści głównej
Lewy panel

Wersja do druku

Poczujemy smak potrawy widzianej na ekranie

08.12.2013
Autor: Dorota Wiankowska
Źródło: www.nimesha.info, gadzetomania.pl
Kobieta prubująca smaku wydzielanego przez czarne urządzenie wielkości dłoni/www.nimesha.info

Naukowcy z Narodowego Instytutu Singapuru opracowali technologię, dzięki której obrazy potraw widziane na ekranie przestaną być ucztą tylko dla oka.

Docelowo wynalazek ma służyć do smakowania potraw prezentowanych np. w telewizyjnych programach kulinarnych. Pomysłodawczynią systemu Digital State Interface jest Dr. Nimesha Ranasinghe, która wymyśliła rozwiązanie inne niż te proponowane dotychczas, oparte na użyciu dystrybutorów związków chemicznych. Digital State Interface stymuluje kubki smakowe na języku za pomocą prądu i zmian temperatury. Dotychczas udało się wygenerować dzięki temu wrażenie wszystkich podstawowych smaków. Zmiany natężenia tych dwóch czynników wywołują wrażenie różnych kombinacji smaków. Jak podkreśla Dr. Ranasinghe następnym etapem działań wokół wynalazku będzie stworzenie systemu uwzględniającego nie tylko smak, ale również zapach i teksturę pożywienia.

Zdrowe słodycze

Stworzenie takiego urządzenia może mieć duże znaczenie dla zdrowia konsumentów. Twórcy wynalazku pracują m.in. nad elektronicznym lizakiem, który zapobiegałby  chorobom wywołanym nadmiarem cukru w organizmie jak np. próchnica. Jest to również szansa dla diabetyków, którzy mogliby cieszyć się smakiem słodkości bez groźnych dla ich zdrowia konsekwencji.

Naukowcy tworzą również protokół  Taste Over IP, dzięki któremu możliwe stanie się proste przekazywanie smaków za pomocą Sieci.

Dodaj komentarz

Uwaga, komentarz pojawi się na liście dopiero po uzyskaniu akceptacji moderatora | regulamin

Komentarze

brak komentarzy

Prawy panel

Wspierają nas