Poczujemy smak potrawy widzianej na ekranie
Naukowcy z Narodowego Instytutu Singapuru opracowali technologię, dzięki której obrazy potraw widziane na ekranie przestaną być ucztą tylko dla oka.
Docelowo wynalazek ma służyć do smakowania potraw prezentowanych np. w telewizyjnych programach kulinarnych. Pomysłodawczynią systemu Digital State Interface jest Dr. Nimesha Ranasinghe, która wymyśliła rozwiązanie inne niż te proponowane dotychczas, oparte na użyciu dystrybutorów związków chemicznych. Digital State Interface stymuluje kubki smakowe na języku za pomocą prądu i zmian temperatury. Dotychczas udało się wygenerować dzięki temu wrażenie wszystkich podstawowych smaków. Zmiany natężenia tych dwóch czynników wywołują wrażenie różnych kombinacji smaków. Jak podkreśla Dr. Ranasinghe następnym etapem działań wokół wynalazku będzie stworzenie systemu uwzględniającego nie tylko smak, ale również zapach i teksturę pożywienia.
Zdrowe słodycze
Stworzenie takiego urządzenia może mieć duże znaczenie dla zdrowia konsumentów. Twórcy wynalazku pracują m.in. nad elektronicznym lizakiem, który zapobiegałby chorobom wywołanym nadmiarem cukru w organizmie jak np. próchnica. Jest to również szansa dla diabetyków, którzy mogliby cieszyć się smakiem słodkości bez groźnych dla ich zdrowia konsekwencji.
Naukowcy tworzą również protokół Taste Over IP, dzięki któremu możliwe stanie się proste przekazywanie smaków za pomocą Sieci.
Komentarze
brak komentarzy
Polecamy
Co nowego
- Ostatni moment na wybór Sportowca Roku w #Guttmanny2024
- „Chciałbym, żeby pamięć o Piotrze Pawłowskim trwała i żeby był pamiętany jako bohater”. Prezydent wręczył nagrodę Wojciechowi Kowalczykowi
- Jak można zdobyć „Integrację”?
- Poza etykietkami... Odkrywanie wspólnej ludzkiej godności
- Toast na 30-lecie
Dodaj komentarz