Po raz ósmy wybrano „kucharzy doskonałych”
4 czerwca odbyła się ósma edycja Ogólnowarszawskiego Konkursu Umiejętności Kulinarnych dla osób z niepełnosprawnością intelektualną „Kucharz Doskonały”, organizowanego wspólnie przez Stowarzyszenie Otwarte Drzwi i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. Uczestnikami konkursu były osoby z niepełnosprawnością intelektualną, a jego celem było wyrównywanie szans oraz przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu osób z niepełnosprawnością intelektualną.
W Konkursie wystartowali uczestnicy ośrodków rehabilitacyjnych: warsztatów terapii zajęciowej, środowiskowych domów samopomocy, ośrodków dziennego pobytu oraz specjalnych placówek edukacyjnych z terenu Warszawy.
Kulinarne widowisko
Placówki, które zgłosiły chęć udziału w wydarzeniu, spośród swoich podopiecznych wytypowały dwóch reprezentantów, którzy tworzyli drużynę. W tegorocznej edycji do współzawodnictwa przystąpiło 12 zespołów. Gospodarzem wydarzenia było Centrum Techniki Kulinarnej DoraMetal, które zapewniło doskonale wyposażone stanowiska treningowe, wzorcowe zaplecze gastronomiczne, widownię i salę konferencyjną.
Każdy zespół przygotowywał dwie potrawy: sałatkę z ziemniakami, jajkiem w koszulce i świeżymi warzywami oraz pierś z kurczaka nadziewaną serem pleśniowym i suszonymi owocami, podaną na kaszy perłowej z masłem i majerankiem, z lekko sparzonym brokułem na zredukowanym soku z pomarańczy.
Walka była zacięta, gdyż czasu na przygotowanie obu wykwintnych potraw nie było wiele. Trzyosobowe jury oceniało zarówno smak potraw, jak i sposób ich podania. Po długich naradach jury zdecydowało się przyznać pierwsze miejsce Natalii i Magdzie z Fundacji DOM przy ul. Wólczyńskiej. Drugie miejsce zajęli Beata i Czarek z WTZ przy ul. Konarskiego, natomiast trzecie zdobyli – Paulina i Rafał z Warsztatu Terapii Zajęciowej KSN AW przy ul. Karolkowej.
Na zdobywców pierwszych trzech miejsc czekały urządzenia gospodarstwa domowego. Kucharze, którzy najlepiej poradzili sobie z zadaniami, otrzymali książki Roberta Sowy i Ewy Wachowicz (z dedykacjami i podpisami autorów) oraz zestawy przygotowane przez Kurta Schellera i jego Scheller Academy, w których znajdowały się książki z autografem i unikalnymi przepisami, komplety rękawic kuchennych z fartuchem i przyprawy. Ponadto zespoły, które zajęły pierwsze trzy miejsca, otrzymały puchary i medale ufundowane przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.
Żaden uczestnik nie wyszedł z konkursu z pustymi rękami. Upominki dla uczestników i ich instruktorów ufundowały firmy przyjemnegotowanie.pl oraz radosnakuchnia.pl. Wśród prezentów znalazły się czajniki, rękawice kuchenne, stolnica, wałki do ciasta i komplety sztućców. Dodatkową niespodzianką było przybycie Elżbiety Jędrzejewskiej, aktorki znanej m.in. z seriali „M jak miłość”, „Pierwsza miłość” i „Klan”, która wręczyła nagrody.
Nie tylko nagrody
Konkurs „Kucharz Doskonały” ma już kilkuletnią tradycję i nabiera coraz większego rozmachu. Jego profesjonale prowadzenie jest możliwe dzięki partnerom i sponsorom. Impreza ma także wymiar społeczny i terapeutyczny. Pokazuje ona, że gotowanie inspiruje i daje radość także osobom z niepełnosprawnościami, a niejednokrotnie jest furtką do większej samodzielności w codziennym życiu i wiary we własne możliwości.
Jak podkreśla jedna z instruktorek Warsztatów Terapii Zajęciowej, której podopieczni stanęli do walki o miano kucharza doskonałego, nie o same nagrody tu chodzi. Poczucia własnej wartości i społecznej aprobaty nie zastąpi bowiem żaden medal. Przynależność do wspólnoty, w której wszyscy są akceptowani, jest wartością bezcenną, a jeśli towarzyszy temu propagowanie zdrowej rywalizacji i radość grupowego współdziałania nastawionego na osiąganie upragnionego celu - tym lepiej. Konkurs daje możliwość rozwijania zainteresowań uczestników, podnosząc ich samoocenę – podkreśliła instruktorka.
Projekt współfinansował Urząd m.st. Warszawy. Partnerami wydarzenia były Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników, restauracja Moonsfera oraz Starbucks, którego basistki zaprezentowały przybyłym gościom ciekawe informacje na temat kawy – jej rodzajów, uprawy, parzenia i smakowania. Części teoretycznej towarzyszyła degustacja świeżo parzonej kawy.
Komentarze
brak komentarzy
Polecamy
Co nowego
- Integracja to zawsze byli ludzie
- Nowa perspektywa i szansa na życie dla pacjentów ze stwardnieniem zanikowym bocznym (ALS)
- Nie możemy dłużej czekać! Marszałek Szymon Hołownia apeluje o rozpoczęcie prac nad ustawą o asystencji osobistej
- Wiśnik CUP. To już 10 LAT!
- RPD chce walczyć z przypadkami przemocy wobec dzieci neuroróżnorodnych. Powstanie specjalny zespół ekspertów.
Dodaj komentarz