Czy dieta wpływa na zdrowie psychiczne?
Być może zmiany, jakie zaszły w naszej diecie na przestrzeni ostatnich 50 lat, mają wpływ na wzrost zachorowań na choroby psychiczne.
Brytyjskie organizacje alarmują, że obecny sposób produkcji żywności zaburza równowagę najważniejszych składników odżywczych w naszych organizmach. Brytyjczycy jedzą coraz mniej świeżego jedzenia, a więcej nasyconych tłuszczów i cukrów. Zdaniem organizacji prowadzi to do depresji i problemów z pamięcią, jednak wg ekspertów żywieniowych badanie, na którym opierają się organizacje, nie jest jednoznaczne.
Zdaniem dr. Andrew McCullocha, szefa Fundacji na Rzecz Zdrowia Psychicznego, już od dawna wiemy, że dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie fizyczne. Jednak jesteśmy dopiero na początku drogi do poznania, jaki wpływ na funkcjonowanie mózgu i zdrowie psychiczne mają poszczególne składniki odżywcze. Jak dodał dr McCulloch w niektórych przypadkach zmiana diety przynosi o wiele lepsze rezultaty w leczeniu schorzeń psychicznych niż leki czy terapia.
Raport pt. „Feeding Minds” pokazał, że delikatna równowaga między spożywanymi mikroelementami, witaminami i najważniejszymi tłuszczami uległa zmianie na przestrzeni ostatnich pięciu dekad. Zdaniem twórców raportu rozpowszechnienie produkcji żywności na przemysłową skalę spowodowało zastosowanie pestycydów oraz zmieniło skład tłuszczów u zwierząt, co jest wynikiem sposobu karmienia zwierząt. Obecnie czas hodowli kurcząt jest dwa razy krótszy niż 30 lat temu, jednak zawartość tłuszczu wzrosła u nich z 2 do 22 proc. Karma, którą karmione są kurczaki zmieniła w zwierzętach również równowagę niezwykle ważnych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Odpowiadają one za prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego mózgu.
Dla odmiany, tłuszcze nasycone, których konsumpcja wzrosła dzięki rozpowszechnieniu gotowych posiłków, powodują zwolnienie pracy mózgu. Z raportu wynika, że obecnie Brytyjczycy jedzą o 34 proc. mniej warzyw oraz o dwie trzecie mniej ryb – głównego źródła kwasu omega-3 – niż to było 50 lat temu. Zmiany te być może mają wpływ na zapadanie na depresję, schizofrenię, ADHD i chorobę Alzheimera.
Dlatego organizacje namawiają do zmiany diety, wprowadzenia do niej świeżych warzyw i owoców, ryb. Wiadomo, że dieta, która ma pozytywny wpływ na zdrowie fizyczne, wpływa również dobrze na zdrowie psychiczne. Jednak dopóki nie zmieni się sposób, w jaki produkowana jest żywność, dostęp do zdrowej i pełnowartościowej żywności będzie bardzo ograniczony.
Opracowanie: Dorota Landsberger
Źródło: BBC News UK Edition, 16 stycznia 2006 r.
Komentarze
brak komentarzy
Polecamy
- PFRON wesprze organizacje pomagające powodzianom
- Już jest! Nowy numer „Integracji” w całości poświęcony komfortkom (PDF podstawowy i PDF dostępny)
- Instytut Wzornictwa Przemysłowego już po raz 31. organizuje Konkurs Dobry Wzór!
- Świadczenie wspierające. Zespoły najczęściej przyznają między 95 a 100 punktów
Co nowego
- Wieliczka: Festiwal Kultury bez Barier w Muzeum Żup Krakowskich
- RPO: Ludzie skarżą się na długie oczekiwanie na decyzje w sprawie świadczenia wspierającego. Jest odpowiedź Pełnomocnika
- Czy dodatek dopełniający będzie zgodny z konstytucją? Wątpliwości Biura Legislacyjnego Senatu
- Dodatkowy zasiłek opiekuńczy dla opiekunów dzieci z terenów dotkniętych powodzią
- Szach Mat w Bielsku-Białej – XXI Międzynarodowy Integracyjny Turniej Szachowy
Dodaj komentarz