Odkrywanie smaków w ciemnościach – nowa londyńska restauracja
W Londynie w lipcu ma powstać nietypowa restauracja. Na klientów lokalu Dans le Noir (tłum. 'w ciemności') będzie czekało nie lada wyzwanie i przyjemność - będą mogli się cieszyć smakiem serwowanych dań w całkowitej ciemności. Potrawy będą serwować niewidomi kelnerzy.
Twórcą pomysłu stworzenia restauracji w ciemności jest Jorge Spielmann, niewidomy ksiądz z Zurychu, który zapraszając znajomych na obiad, zakładał im przepaski na oczy, aby mogli odczuwać jedzenie tak jak on. Spielmann otworzył swoją restaurację Blindekuh w 1999 roku, wzbudzając tym zainteresowanie całego świata.
Edouard de Broglie, właściciel nowej restauracji, twierdzi, że ludzie odczuwają smak o wiele intensywniej, jeżeli nie przeszkadza im w tym ani wygląd potrawy, ani to, co się wokół nich dzieje. Zwolennicy jego pomysłu podkreślają również, że ciemność może dodatkowo wzmocnić poczucie prywatności. Jednak zdaniem krytyków, spożywanie w ciemności może spowodować utratę walorów społecznych posiłku. De Broglie odpiera te zarzuty twierdząc, że jego zamierzeniem jest podkreślenie nie aspektów społecznych, a zmysłowych jedzenia. "Stereotypowe postrzeganie smaku potraw poprzez pryzmat ich wyglądu nie odgrywa w tym przypadku żadnej roli" - twierdzi de Broglie - "Jedzenie pobudza wszystkie pozostałe zmysły, dzięki czemu potrawa smakuje tak, jakby jadło się ją po raz pierwszy. Czujesz się jak osoba niewidoma, a niewidomy kelner staje się twoim przewodnikiem."
Pierwszą restaurację oferującą możliwość jedzenia w ciemności de Broglie otworzył w Paryżu w 2004 roku we współpracy z Francuskim Stowarzyszeniem Osób Niewidomych. Teraz Dans le Noir ma zostać otwarta również w Wielkiej Brytanii, w dawnym budynku Maison Novelli przy ulicy Clerkenwell Green w Londynie. Klienci odwiedzający lokal otrzymają menu przy wejściu w oświetlonym pomieszczeniu. Po złożeniu zamówienia niewidomy kelner zaprowadzi ich do stolika w ciemnej sali. Dania podawane będą w nietłukących się naczyniach, aby uniknąć ewentualnych szkód.
Restauracja może przyciągnąć nowe grupy klientów. Dr Charles Spence, wykładowca psychologii eksperymentalnej na Oxfordzie, powiedział: "Jesteśmy istotami zdominowanymi przez wrażenia wizualne i kierujemy się przede wszystkim wzrokiem. Dlatego każdy projekt, mający na celu zmianę tego stanu rzeczy, jest moim zdaniem ciekawym przedsięwzięciem. Chętnie wziąłbym w nim udział. Mając otwarte oczy często ignorujemy to, co mamy w ustach. Nie widząc, co jemy, bardziej skoncentrujemy się na smaku i zapachu."
Zdaniem Denise Leigh, niewidomej śpiewaczki operowej i laureatki konkursu telewizyjnego dla młodych talentów Operatunity, w Dans le Noir osoby niewidome i widzące będą sobie równe. "Myślę, że to rewelacyjny pomysł" - dodała - "Mogłabym podkradać widzącym jedzenie. Oni zawsze mi to robią."
Jednym z wiodących innowatorów w dziedzinie niekonwencjonalnych ofert kulinarnych jest 38-letni Heston Blumenthal, właściciel i szef kuchni w restauracji Fat Duck w Bray/Berkshire. Pytany, czy byłby zainteresowany odwiedzeniem Dans le Noir, powiedział: "Chętnie bym spróbował. Nie sądzę jednak, że kiedykolwiek ludzie będą masowo odwiedzać tego typu lokale. Większość osób wybiera się na obiad, aby spotkać się ze znajomymi, czy porozmawiać. Początkowo klienci Dans le Noir mogą się więc czuć trochę niepewnie." Pascal Loubersac, jeden z klientów paryskiej Dans le Noir powiedział: "Takie doświadczenie jest świetną lekcją pokory. Tutaj zwraca się uwagę na to, co ludzie mówią, a nie na ich wygląd."
Opracowanie: Agnieszka Jórczyk
Źródło: The Sunday Times, 2 czerwca 2005 r.
Komentarze
brak komentarzy
Polecamy
Co nowego
- Zaproszenie na finisaż wystawy i spotkanie autorskie
- Ostatni moment na wybór Sportowca Roku w Plebiscycie #Guttmanny2024! Głosowanie tylko do środy!
- III Wawerski Dzień Osób z Niepełnosprawnościami
- Dorabiasz do świadczenia z ZUS-u? Dowiedz się jak zrobić to bezpiecznie
- Immunoterapie wysokiej skuteczności od początku choroby – czy to już obowiązujący standard postępowania w SM?
Dodaj komentarz