Cukrzyca i ryby
Pismo "Circulation" podało, że badania profesora Franka B. Hu wykazały kolejne pozytywne skutki jedzenia ryb. Tym razem dla kobiet chorych na cukrzycę.
Cukrzyca niesie ze sobą niebezpieczeństwo choroby wieńcowej, a co za tym idzie zwiększa możliwość powstania chorób serca. Wystarczy jednak raz na miesiąc spożywać posiłki rybne, aby to ryzyko zmniejszyć o 30 proc. Ryzyko ich wystąpienia zmniejsza się ponad 60 proc., jeżeli dieta rybna będzie codzienna.
Do takich wniosków doszedł profesor żywienia i epidemiologii w Harvard School of Public Health w Bostonie, badając w tym celu ponad 5 tys. kobiet chorych na cukrzycę.
Ryby posiadają kwasy tzw. omega-3. To właśnie one zapobiegają zaburzeniom pracy serca, obniżają poziom trójglicerydów we krwi, poprawiając funkcjonowanie naczyń krwionośnych, co z kolei zapobiega zakrzepom.
Dlatego American Heart Association poleca dietę rybną dwa razy w tygodniu oraz rybi tłuszcz w kapsułkach zawierających profilaktyczne działające kwasy tłuszczowe omega-3.
Czy dobroczynne działanie rybnej kuracji podobnie działa na mężczyzn chorych na cukrzycę - w "Circulation" nie podano, chociaż skądinąd wiadomo, że jedzenie ryb jest generalnie zdrowsze od jedzenia mięsa.
Komentarze
brak komentarzy
Polecamy
Co nowego
- III Wawerski Dzień Osób z Niepełnosprawnościami
- Dorabiasz do świadczenia z ZUS-u? Dowiedz się jak zrobić to bezpiecznie
- Immunoterapie wysokiej skuteczności od początku choroby – czy to już obowiązujący standard postępowania w SM?
- Nowa przestrzeń w DPS-ie „Kombatant”
- Instytut Głuchoniemych z umową na modernizację
Dodaj komentarz